In 1973 openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra in Vlaanderen hun deuren. Momenteel telt het Vlaamse welzijnslandschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden.

Om het 40-jarig bestaan te vieren organiseren 133 dienstencentra op 7 maart een ‘simultane’ quiz. Ook in het  Geelse dienstencentrum Luysterbos kan je deelnemen.  

Anno 1973 stond ‘ouderenzorg’ zo goed als synoniem voor ‘rusthuizen’. In Mechelen, Gent en Brugge begreep men dat de tijd rijp was voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren. Via een pakket van informatie, diensten en activiteiten wilde men senioren activeren en stimuleren zodat ze zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan.

Vanaf het begin was een belangrijk uitgangspunt in de werking de inzet van de eigen doelgroep– niet enkel voor senioren, ook door senioren. Ondanks wijzigende regelgeving bleven deze fundamenten behouden door de jaren heen. Naast aandacht voor de actieve senior kreeg ook de thuiszorggebruiker meer aandacht, zodat de lokale dienstencentra vandaag een compleet en gevarieerd antwoord hebben op de behoeften van hedendaagse plussers op vrijwel alle levensdomeinen.

185 dienstencentra in Vlaanderen
Momenteel telt het Vlaamse welzijnslandschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden, De meeste dienstencentra werden opgericht in de schoot van het OCMW, maar er zijn in toenemende mate ook private initiatiefnemers. De lokale dienstencentra zijn ondanks hun 40-jarige voorgeschiedenis nog vrij onbekend bij het grote publiek.

Onbemind zijn ze echter geenszins: zij mogen ruim 130 000 regelmatige gebruikers tot hun trouwe fans rekenen. In 2010 opende dienstencentrum Luysterbos in het OCMW-gebouw de deuren. Luysterbos is een ontmoetingsplaats voor Gelenaren met speciale aandacht voor senioren en kwetsbare groepen. Met 624 gebruikers, 47 vrijwilligers en een activiteitenprogramma bestaande uit vorming, recreatie en infomomenten is Luysterbos beslist een bezoekje waard!
 
slimste dienstencentrum van Vlaanderen
Het 40-jarig bestaan van de lokale dienstencentra is ook voor LDC Luysterbos in Geel reden tot feesten. Samen met 132 andere centra quizzen ze mee op donderdag 7 maart 2013. Om 13.30u wordt overal het startsein gegeven en omstreeks 17u is het slimste lokaal dienstencentrum van Vlaanderen bekend. Inschrijven kan bij Leen Aerts (014 56 70 70 of dienstencentrum@ocmwgeel.be). Een ploeg bestaat uit maximum 6 personen. Deelnemen kost 6 euro per ploeg.